forum.radom.pl

Niezależne forum dyskusyjne radomian - od 2002 roku
Teraz jest 18 gru 2017, o 05:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 cze 2004, o 08:32 
Offline
Powie?cio-pisarz
Powie?cio-pisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2002, o 14:49
Posty: 1236
Lokalizacja: Radom Predocinek
Nie mam tu na my?li jako?ci ??cza, bo na to nie narzekam, (czasem zdarzaj? si? pady w nocy ale nie ma sie bardzo do czego przyczepi?)

Chodzi mi bardziej o stosunek przepustowo?? do cena.
Cz?sto musze o wysy?a? i odbiera? pliki od i do klientów nieraz przekraczaj?ce 60-70MB,
a to jest bardzo trudne na ??czu 64kb/s.

Dlatego zastanawiam si? czy nie zmieni? ISP?
Chce si? upewni? czy nie zanosi si? na jak?s popraw? szybko?ci, dotychczas bylem bardzo zadowolony ale obecna przepustowo?? jest dla mnie zbyt czasoch?onna gdy trzeba szybko majtenance u klienta zrobi?.

Pozycja cennikowa ats 130zl za 128kb/s jako? nie jest przekonywuj?ca nikt nie jest filantropem skoro konkurencja dami/pilicka/tpsa za podobna, a nawet ni?sza cene oferuje 512kb/s

a wi?c czy co? si? zmieni czy moge i?? z czystym sumieniem 1 lipca rozwi?zac umow?, a od 1 sierpnia rozmawia? z innym isp

_________________
GITOwiec - przedstawiciel polskiej podkultury m?odzie?owej lat siedemdziesi?tych. CoGITO ergo sum – "my?l?, wi?c jestem" . GITO - (sztuki walki wschodu) przegrana zawodnika w wyniku kontuzji


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2004, o 12:53 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sty 2002, o 13:19
Posty: 2382
Lokalizacja: Warszawa/Radom
gito, pamietaj jednak, ze np. NEO+ w TPSA za 140zl to ma 512kbps download'u a upload to jedynie 128kbps, wiec tyle samo co ATS. Teraz podbili w gore te przepustowosci, ale nadal upload jest znacznie wolniejszy.

_________________
As far as the laws of mathematics refer to reality, they are not certain,
and as far as they are certain, they do not refer to reality
Albert Einstein (1879 - 1955)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2004, o 15:21 
Offline
StaroGwardzista
StaroGwardzista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sty 2002, o 13:19
Posty: 315
Lokalizacja: albedo 10 15
Wydaje mi si? ?e stosownym miejscem na takie pytanie, jest albo email do ats'u albo osobista wizyta.
O ile wiem, na forum nikt nie udzieli ci odpowiedzi.

_________________
Argail
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2004, o 15:57 
Offline
Pisarz
Pisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2002, o 19:55
Posty: 740
Lokalizacja: Radom/WaWa
ja si? nie b?de zastanawia? i mam ca?y ats w dupie, w wakacje rozwi?zuje umowe prawdopodobnie, wida? ?e ich czas ju? min??, przestarza?a oferta i beznadziejne dostarczanie tych us?ug z ci?g?ymi awariami .wybacz ale wole mi?? wysoki download i ma?y upload ni? bardzo niski upload i jeszcze ni?szy download

ostatnio mi router pada? chyba w bloku lub nie wiem co b otylko u mnie to sie dzia?o i dzieje si? do tej pory, dzwoni?em do obs?ugi mieli to naprawi? do dzi? ne naprawili a min??o z trzy miesi?ce. Nie b?d? wiecej dzwoni?, rozwi?zuje umowe. BYE BYE ATS


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2004, o 17:02 
Offline
Powie?cio-pisarz
Powie?cio-pisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2002, o 14:49
Posty: 1236
Lokalizacja: Radom Predocinek
oskar napisał(a):
gito, pamietaj jednak, ze np. NEO+ w TPSA za 140zl to ma 512kbps download'u a upload to jedynie 128kbps, wiec tyle samo co ATS. Teraz podbili w gore te przepustowosci, ale nadal upload jest znacznie wolniejszy.


ostatnio bylem w jedej firmie ktora tez ma neo zobaczylem cos co mnie abradzo zdziwilo
a mianowicie na wszystkich kompach byl netsky ale to nie to bylo dziwne.
Netsky na uploadowal w swiat przez 3 godziny 380MB co uwazam za nie mozliwe a jednak......

Ostatnio sprawdziwlem swoje ststystyki lacza przez miesiac max sciagam 2GB i to naprawde jest max

a wiec rownie dobrze mohe za 56zl wziasc sobie nerwostrade ale licze jescze ze po rozmowach z politechnika cos sie zmieni w ats na lepsze


ps. Argail.... meil poszedl ino nie otrzymalem zadnej odpowiedzi

_________________
GITOwiec - przedstawiciel polskiej podkultury m?odzie?owej lat siedemdziesi?tych. CoGITO ergo sum – "my?l?, wi?c jestem" . GITO - (sztuki walki wschodu) przegrana zawodnika w wyniku kontuzji


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 00:26 
Offline
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2003, o 22:18
Posty: 361
Lokalizacja: Radom/Kraków
taa, ja po? roku temu wys?a?em tajkiego maila do ats-u, to w odpowiedzi przeczyta?em, ?e wystarczy tylko zmieni? abonament. grrrr

ja te? mówie ats-owi papa - niestety tepsa ze swoj? neostad? za 59 z? wygrywa... a ja - prosty cz?owiek - widze tylko aspekt finansowy ;)

_________________
Nie jedziesz - wypij :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 00:29 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2002, o 10:23
Posty: 1797
Lokalizacja: Radom / Micha?ów | ?ód?
Babboon napisał(a):
taa, ja po? roku temu wys?a?em tajkiego maila do ats-u, to w odpowiedzi przeczyta?em, ?e wystarczy tylko zmieni? abonament. grrrr

ja te? mówie ats-owi papa - niestety tepsa ze swoj? neostad? za 59 z? wygrywa... a ja - prosty cz?owiek - widze tylko aspekt finansowy ;)


I dostaneisz klase adresowa 83.x.x.x i za Chiny Ludowe nie wejdziesz na 70% serverow na swiecie /w czym jesli dobrze pameitam nawet google :)/

Gito: wiem ze ATS tez ma lacza z TePeSy :P ale takiej klasy nie dostane nawte jakbym bardzo chcial :)

_________________
Sebastian "Greyer" Szary
e-mail: sebastian [at] szary.org


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 10:52 
Offline
Powie?cio-pisarz
Powie?cio-pisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2002, o 14:49
Posty: 1236
Lokalizacja: Radom Predocinek
otrzyma?em taka odpowiedz
<ciach>
> ni?sza cene oferuje 512kb/s
No coz my tez moglibysmy napisac w ofercie ze klient korzysta z uslugi 256
kbps ( a tak naprawde zobaczy to tylko w nocy przy sprzyjajacych warunkacj).

<ciach>
> a wi?c czy co? si? zmieni czy moge i?? z czystym sumieniem 1 lipca
rozwi?zac
> umow?, a od 1 sierpnia rozmawia? z innym isp?
To jest oczywiscie tylko i wylacznie Panska decyzja ja tu nie moge nic
sugerowac. Zmiana naszej oferty nie zalezy od tego czy nasza konkurencja cos
zrobila w tym wypadku czy nie. Decyduje tu tylko czynnik ekonomiczny. Z
mojej strony moge tylko poinformowac, ze konczymy proces wlaczenia naszej
sieci do szkieletu Pionieer/POL 34 ( w Radomiu juz jest nitka 2 GBps ). Po
zakonczeniu tego etapu nasza oferta zostanie niewatpliwie uatrakcyjniona.
Przewidywane zakonczenie powinnno nastapic na przelomie lipca/sierpnia tego
roku.

<koniec>

co prawda ta odpowiedz dale pewne nadzieje
lacza manowsie sa 10x tansze od tpsa.
Niestety znam tez bardzo dobrze uklady ukladziki na naszej uczleni i podejrzewam ze nie jest to sprawa do zalatwienia w ciagu miesiaca czy dwu

z drugiej strony dami podkablowalo kilku moich kumpli, a oni nie mieli publicznych ip.
tpsa z nerwostrada dziala naprawde ladnie ale jakos nie mam zaufania do tej firmy
pozostaje jeszcze pilicka .........
a jak juz napisalem stosunek 64kb/s do 50zl to troche duzo

Argail: co twoj szef ma na mysli o tych 256kb/s w nocy przy sprzyjajacych warunkach???

_________________
GITOwiec - przedstawiciel polskiej podkultury m?odzie?owej lat siedemdziesi?tych. CoGITO ergo sum – "my?l?, wi?c jestem" . GITO - (sztuki walki wschodu) przegrana zawodnika w wyniku kontuzji


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 11:12 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2002, o 10:23
Posty: 1797
Lokalizacja: Radom / Micha?ów | ?ód?
ATS napisał(a):
Z
mojej strony moge tylko poinformowac, ze konczymy proces wlaczenia naszej
sieci do szkieletu Pionieer/POL 34 ( w Radomiu juz jest nitka 2 GBps ).

Gito moge prosic o mala porade? Po pierwsze o ile dobrze pamietam to z tej broszurki co mi dawales to ta siec z PolPakiem (vide TPsa) nie miala nic wspolnego czyz nie ?!
Po drugie czy nie leci przez Radom przypadkiem 40 Gbps ?! Tylko cos wspominales ze uczelni nie bylo bardzo stac na cale pasmi wiec mialo byc tylko 10 Gbps ?!

gito napisał(a):
Argail: co twoj szef ma na mysli o tych 256kb/s w nocy przy sprzyjajacych warunkach???


NO wlasnie Argail ... Bo mnie to nawet zainteresowalo ...

_________________
Sebastian "Greyer" Szary
e-mail: sebastian [at] szary.org


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 11:40 
Offline
StaroGwardzista
StaroGwardzista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sty 2002, o 13:19
Posty: 315
Lokalizacja: albedo 10 15
gito napisał(a):
otrzyma?em taka odpowiedz


Argail: co twoj szef ma na mysli o tych 256kb/s w nocy przy sprzyjajacych warunkach???

Na oko?o 80% ??cz, w od 22 do 7 rano WSZYSTKIM niezaleznie od abonentu podnoszony jest limit do w?a?nie 256kb/s - w poniedzia?ek, wtorek powinienem uko?czy? ca?? sie?.
CO do uk?adów i uk?adzików - masz racje, ale my to zaczeli?my ponad pó? roku temu - w tej chwili sa jyu? wszystkie zgody, sprawy techniczne s? za?atwione, pozosta?o tylko poci?gn?c od pilickej do na i do Politechniki nitke ?wiat?owodu - co te? jest ju? za?atwione, zosta?o tylko samo wykonanie.

_________________
Argail
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 12:49 
Offline
Bywalec
Bywalec

Dołączył(a): 23 lip 2003, o 17:57
Posty: 82
Greyer napisał(a):
I dostaneisz klase adresowa 83.x.x.x i za Chiny Ludowe nie wejdziesz na 70% serverow na swiecie /w czym jesli dobrze pameitam nawet google :)/


Ja mam taka klase adresowa i jeszcze nie trafilem strony, ktora by sie nie ladowala. Google tez chodzi...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 14:25 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2002, o 10:23
Posty: 1797
Lokalizacja: Radom / Micha?ów | ?ód?
Argail napisał(a):
Na oko?o 80% ??cz, w od 22 do 7 rano WSZYSTKIM niezaleznie od abonentu podnoszony jest limit do w?a?nie 256kb/s - w poniedzia?ek, wtorek powinienem uko?czy? ca?? sie?.
CO do uk?adów i uk?adzików - masz racje, ale my to zaczeli?my ponad pó? roku temu - w tej chwili sa jyu? wszystkie zgody, sprawy techniczne s? za?atwione, pozosta?o tylko poci?gn?c od pilickej do na i do Politechniki nitke ?wiat?owodu - co te? jest ju? za?atwione, zosta?o tylko samo wykonanie.


Tzn. ze po 22 jest 256kbps ? :) No to fajnie :)
A co do swiatlowodu ... przyjemnie ze bedzie taki ladny gratis ... ciekawe tylko jak zostanie zmieniona oferta ATS w zwiazku z tym swiatlowodem ...

BTW Argail a ile moze rpzez te Wasze anteny maxymalnie leciec transferek ? bo rozumeim ze jakies ograniczneia musza byc ...

gawda napisał(a):
Greyer napisał(a):
I dostaneisz klase adresowa 83.x.x.x i za Chiny Ludowe nie wejdziesz na 70% serverow na swiecie /w czym jesli dobrze pameitam nawet google :)/


Ja mam taka klase adresowa i jeszcze nie trafilem strony, ktora by sie nie ladowala. Google tez chodzi...


Hm najwidoczniej sie cos zmeinilo bo jak dobrze pameitam to jeszcze w maju ludzie sie zalili ... bo klasa 83.x.x.x jest/byla zabanowana na wiekoszsci serevrow ze wzgledu na to iz danwij btla ona wykorzystywana przez hakerow do wszelakich atakow ...

_________________
Sebastian "Greyer" Szary
e-mail: sebastian [at] szary.org


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 15:35 
Offline
Pisarz
Pisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2002, o 19:55
Posty: 740
Lokalizacja: Radom/WaWa
Argail napisał(a):
gito napisał(a):
otrzyma?em taka odpowiedz


Argail: co twoj szef ma na mysli o tych 256kb/s w nocy przy sprzyjajacych warunkach???

Na oko?o 80% ??cz, w od 22 do 7 rano WSZYSTKIM niezaleznie od abonentu podnoszony jest limit do w?a?nie 256kb/s - w poniedzia?ek, wtorek powinienem uko?czy? ca?? sie?.
CO do uk?adów i uk?adzików - masz racje, ale my to zaczeli?my ponad pó? roku temu - w tej chwili sa jyu? wszystkie zgody, sprawy techniczne s? za?atwione, pozosta?o tylko poci?gn?c od pilickej do na i do Politechniki nitke ?wiat?owodu - co te? jest ju? za?atwione, zosta?o tylko samo wykonanie.


pierdolenie chyba jestem w tych 20% ale nic takiego nie zauwa?y?em


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 16:18 
Offline
Powie?cio-pisarz
Powie?cio-pisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2002, o 14:49
Posty: 1236
Lokalizacja: Radom Predocinek
Greyer napisał(a):
Gito moge prosic o mala porade? Po pierwsze o ile dobrze pamietam to z tej broszurki co mi dawales to ta siec z PolPakiem (vide TPsa) nie miala nic wspolnego czyz nie ?!
Po drugie czy nie leci przez Radom przypadkiem 40 Gbps ?! Tylko cos wspominales ze uczelni nie bylo bardzo stac na cale pasmi wiec mialo byc tylko 10 Gbps ?!


cos ostro pokreciles

Tu masz opis infrastruktury
http://www.pionier.gov.pl/siec/infrastruktura.htm

Jak widzisz na mapce miedzy kazdym MANem jest nitka 10Gb/s technologia pozwala na 40Gb/s
ale koszt urz?dze? od obs?ugi jest jakie? 80x wiekszy wiec na razie jest 10GB/s.

Radom jest w dosyc ciekawej sytuacji bo znajdujemy si? na przecieciu 2 scie?ki
warszawa-kraków, juz uko?czony jest fragment Radom-Lublin pewnie wci?gu kilku kilku tygodni przyjedzie ekipa z Poznania i podepn? nowa kart? do swicza gigabitowego co umo?liwi pod??czenie Lublina.
Sie? Pionier Jest oparta na swiczach Extremal Networks Black Diamond 6808.
Na tym sie koncza dobroci.
Politechnika Radomska (a w?a?ciwie RaMAN) tak jak wi?kszo?? MANów ma do dyspozycji dwie nitki 1Gb/s (czyli 2Gb/s).
Niestety jako ze nasza uczelnia jest dziwna zakupili sobie router/firewall który maxymalnie mo?e obs?u?y?
(300Mb/s a z moich wyliczen raczej wiele ponad 100Mb/s si? nie wyrabia)
Natomiast klienci komercyjni no dami, ats, lilicka beda bezpo?rednio wpi?ci do tego swicza routujacego (Black Dimond 6808) wiec ograniczenie uczelniane ich nie dotycz?.
Z tego co wiem politechnika ma uprawninia do odsprzedania 600Mb/s ze swojego l?cza abiorac pod uwage ze abonament jaki placa za calo?? nie przekraczaja ceny 10mb/s Polpaka tepsowego , ceny nie powinny by? bardzo wygórowane.

tu masz stan lacz http://noc.pionier.gov.pl/polaczenia.html

_________________
GITOwiec - przedstawiciel polskiej podkultury m?odzie?owej lat siedemdziesi?tych. CoGITO ergo sum – "my?l?, wi?c jestem" . GITO - (sztuki walki wschodu) przegrana zawodnika w wyniku kontuzji


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 cze 2004, o 16:23 
Offline
StaroGwardzista
StaroGwardzista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sty 2002, o 13:19
Posty: 315
Lokalizacja: albedo 10 15
jezzo napisał(a):

pierdolenie chyba jestem w tych 20% ale nic takiego nie zauwa?y?em

Co do ciebie, to nie zauwa?y?em ?eby? kiedykolwiek z czegokolwiek by? zadowolony...
A zupa przypadkiem nie by?a za s?ona ?

_________________
Argail
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL