forum.radom.pl

Niezależne forum dyskusyjne radomian - od 2002 roku
Teraz jest 19 kwi 2018, o 12:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 wrz 2007, o 10:38 
Offline
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2006, o 12:39
Posty: 346
Lokalizacja: pierdu pierdu
Witam.
Nosz? si? z zamiarem kupna laptopa i w zwi?zku z tym mam pytanie.
Mianowicie:
B?dzie to drugi "komputer" w domu. Do pierwszego mam "pod??czony" internet (Vectra) i chcia?bym rozdzieli? sygna? ?ebym w laptopie te? móg? korzysta? z neta. Nie znam si? na takich rzeczach i dlatego pytam - jak?
Czy za pomoc? switcha jest to mo?liwe i czy potrzebuj? do tego drugiego ip czy z jednego mog? korzysta? dwa kompy jednocze?nie. Nie wiem czy mam ip publiczne czy prywatne z ko?cówk? .124 (chyba publiczne), maska podsieci - 255.255.248.0
Najlepiej by by?o jakby kto? mi napisa? po kolei jak to zrobi? i jakich akcesori do tego potzrebuj?.
Aha, modem do kompa mam podlaczany przez usb.

_________________
Powy?szy post wyra?a jedynie opini? autora w dniu dzisiejszym.
Nie mo?e on s?u?y? przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani ka?dym innym nast?puj?cym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany pogl?dów, bez podawania przyczyny


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2007, o 11:44 
Offline
Pisarz
Pisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lip 2007, o 21:58
Posty: 456
Lokalizacja: R A D O M
Na samym pocz?tku trzeba zadba? o nast?puj?ce 'komponenty':
1. Kart? sieciow? w komputerze, z którego b?dziemy udost?pnia? NET z Vectry (tutaj PC).
2. Kabel sieciowy z ko?cówkami typu RJ-45.
3. Pozytywne nastawienie do dzia?ania :)

Jak po??czy? modem, karty sieciowe z poszczególnych komputerów? Modem Vectry podpinamy pod PC kablem USB. Karty sieciowe 'blaszaka' i laptopa ??czymy kablem z ko?cówkami RJ-45. To tyle, je?eli chodzi o hardware.

Kolej na software.
Instrukcja obs?ugi. Zak?adam, ?e system operacyjny to WIN XP.

Aby udost?pni? po??czenie internetowe na drugi komputer (w tym wypadku laptop) nale?y:
1. Przej?? na komputerze, z którego b?dziemy udost?pniac NET Vectry (w tym wypadku PC), do 'Panelu sterowania->Po??czenia sieciowe i internetowe->Kreator konfiguracji sieci'.
2. Klikn?? 'Dalej' i zaznaczy? opcj? 'Ten komputer ??czy si? bezpo?rednio z Internetem...' Nast?pnie 'Dalej'.
3. Wybieramy 'Po??czenie lokalne RCA USB Cable Modem' i klikamy 'Dalej'.
4. Nast?pnie w 'Po??czeniu prywatnym' zaznaczamy 'Po??czenie lokalne 2 (tutaj nazwa naszej kart sieciowej na PC)'.
5. W kolejnym okienku nale?y uzupe?ni? pola 'Opis komputera' i 'Nazwa komputera' i klikn?? 'Dalej'.
6. W kolejnym uzupe?ni? pole 'Nazwa grupy roboczej' i klikn?? 'Dalej'.
7. Nast?pnie w zale?no?ci od preferencji u?ytkownika mo?na w??czy? lub wy??czy? udost?pnianie plików i drukarek. Klikamy 'Dalej'.
8. Jaki? czas potrwa konfiguracja sieci. Czekamy cierpliwie :)
9. I na zako?czenie zaznaczamy opcj? 'Po prostu zako?cz kreatora...' i klikamy 'Dalej', 'Zako?cz'.
10. Aby zmiany w konfiguracji sieci odnios?y skutek, restartujemy komputer.

Aby otrzymywa? po??czenie internetowe z PC na laptopa nale?y (Numer IP na laptopie b?dzie przydzielany dynamicznie):
1. Przej?? na laptopie do 'Panelu sterowania->Po??czenia sieciowe i internetowe->Kreator konfiguracji sieci'.
2. Zaznaczy? opcj? 'Ten komputer ??czy si? z Internetem przez lokaln? bram? lub za po?rednictwem innego komputera z mojej sieci'.
3. W dalszej cz??ci post?powa? podobnie jak z konfiguracj? Internetu na PC.

I to wszystko. Powinno chodzi?. Czekam na browara od Ciebie ;)

_________________
My?lisz, ?e prze?yjesz swoje ?ycie w blasku i chwale...
Lecz jest co?, co zmieni ci ca?y ?wiat...
Szczero??!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2007, o 12:20 
Offline
Pisarz
Pisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2005, o 16:35
Posty: 602
Lokalizacja: Radom :D
ale to bedzie tak ze jesli bedzie chciala korzystac z neta na laptopie to bedzie musiala miec wlaczony stacjonarny wiec lipa takie rozwiazanie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2007, o 12:36 
Offline
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec

Dołączył(a): 9 mar 2007, o 18:29
Posty: 399
kup router Wi Fi... laptopa pod??czysz bezprzewodowo.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2007, o 15:57 
Offline
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2006, o 12:39
Posty: 346
Lokalizacja: pierdu pierdu
Dzi?ki za szybk? odpowied?

sentex napisał(a):
kup router Wi Fi... laptopa pod??czysz bezprzewodowo.


Zastanawia?em si? nad tym. G?ównie chodzi?o mi o to czy bede mogl jechac na jednym IP oczywi?cie ?eby oba kompy mog?y korzysta? z neta niezale?nie.

_________________
Powy?szy post wyra?a jedynie opini? autora w dniu dzisiejszym.
Nie mo?e on s?u?y? przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani ka?dym innym nast?puj?cym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany pogl?dów, bez podawania przyczyny


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2007, o 16:33 
Offline
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec

Dołączył(a): 9 mar 2007, o 18:29
Posty: 399
NicNieChce napisał(a):
Dzi?ki za szybk? odpowied?

sentex napisał(a):
kup router Wi Fi... laptopa pod??czysz bezprzewodowo.


Zastanawia?em si? nad tym. G?ównie chodzi?o mi o to czy bede mogl jechac na jednym IP oczywi?cie ?eby oba kompy mog?y korzysta? z neta niezale?nie.

tak


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2007, o 17:36 
Offline
Powie?cio-pisarz
Powie?cio-pisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2002, o 14:49
Posty: 1236
Lokalizacja: Radom Predocinek
ja w ats kupilem taki tani routerek wi-fi Black Boks nawet ciekawe rozwi?zane cena oko?o 120zl

_________________
GITOwiec - przedstawiciel polskiej podkultury m?odzie?owej lat siedemdziesi?tych. CoGITO ergo sum – "my?l?, wi?c jestem" . GITO - (sztuki walki wschodu) przegrana zawodnika w wyniku kontuzji


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 paź 2007, o 14:40 
Offline
Pocz?tkuj?cy
Pocz?tkuj?cy

Dołączył(a): 10 maja 2006, o 19:17
Posty: 66
Lokalizacja: Radom
Je?li by? modem z vectry podpina? kablem rj45 to router przewodowy te? by?by dobry, i chyba troch? ta?szy. Modem z vectry do routera i obydwa kompy te?. I tylko router musi by? w??czony ?eby kompy mia?y internet niezale?nie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 paź 2008, o 17:15 
Offline
Nowa twarz
Nowa twarz

Dołączył(a): 29 paź 2008, o 17:10
Posty: 1
Witam. Mam w domu dwa PC i chcia?bym ?eby dzia?a? na nich internet. PCty s? daleko od siebie i nie wiem czy nie sprawi to problemu. Je?eli nie to czy procedura b?dzie taka sama jak w przypadku laptopa??? I je?eli mo?na to potrzebuje prostsz? instrukcj?, poniewa? nie siedze w temacie komputerów tak d?ugo jak Wy. Za odpowied? z góry dzi?kuje.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2008, o 18:09 
Offline
Pocz?tkuj?cy
Pocz?tkuj?cy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 sty 2003, o 19:35
Posty: 10
Lokalizacja: Radom / Lublin
infergon napisał(a):
Witam. Mam w domu dwa PC i chcia?bym ?eby dzia?a? na nich internet. PCty s? daleko od siebie i nie wiem czy nie sprawi to problemu. Je?eli nie to czy procedura b?dzie taka sama jak w przypadku laptopa??? I je?eli mo?na to potrzebuje prostsz? instrukcj?, poniewa? nie siedze w temacie komputerów tak d?ugo jak Wy. Za odpowied? z góry dzi?kuje.


Tak. Po co pro?ciej? I tak jest wystarczaj?co przyst?pnie opisane.

_________________
pf_(at)IRCnet #radom


...im bardziej Prosiaczek zagl?da? do jamy,tym bardziej Puchatka tam nie by?o...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2009, o 23:42 
Offline
Wierszokleta
Wierszokleta

Dołączył(a): 2 lis 2005, o 15:06
Posty: 122
Lokalizacja: Radom / Os.Ustronie
infergon napisał(a):
Witam. Mam w domu dwa PC i chcia?bym ?eby dzia?a? na nich internet. PCty s? daleko od siebie i nie wiem czy nie sprawi to problemu. Je?eli nie to czy procedura b?dzie taka sama jak w przypadku laptopa??? I je?eli mo?na to potrzebuje prostsz? instrukcj?, poniewa? nie siedze w temacie komputerów tak d?ugo jak Wy. Za odpowied? z góry dzi?kuje.


Pro?ciej si? nie da.. tzn da si?.. dzwonisz do fachmana, mówisz co mniej wi?cej chcesz, i taki go?? ci to wszystko kupuje, oczywi?cie wcze?niej dajesz kas?.. i wszystko ci instaluje w domu ?eby dzia?a?o :) je?li nie znasz nikogo takiego.. to napisz tutaj, i mniej wi?cej gdzie mieszkasz (osiedle) to w zale?no?ci kto b?dzie bli?ej to do ciebie przyjdzie i ci to wszystko pod??czy:)

pozdro

_________________
Obrazek
http://chomikuj.pl/papryczak
Moje Piosenki:)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL